лекар
лекар / ThinkStock/Getty Images
Регистрирани са и два смъртни случая
Гръцкият Център за контрол и превенция на заболяванията отчете 20 случая на западнонилска треска в страната от началото на тази година. Регистрирани са и два смъртни случая, съобщи в. "Елефтерос типос".

Какви правила да спазваме, за да се върнем от почивката здрави?

За момента опасният вирус се наблюдава само в района на Арголида в Пелопонес. В 12 от случаите болестта е придружавана от усложнения в централната нервна система, включително енцефалит, менингит и пареза.

По морето се вика линейка и за обриви и оплаквания от препиване

Специалистите не могат да уверено прогнозират динамиката на разпространението на вируса. Те препоръчват да се спазват мерките за индивидуална защита срещу комари, включително спрейове, мрежи на прозорците, както и носенето на по-затворени дрехи. Епидемиолозите съветват и за избягване на водни басейни със застояла вода.

Западнонилската треска представлява остро вирусно заболяване, което може да доведе до увреждания на централната нервна система като менингит или енцефалит и обикновено протича с грипоподобни симптоми като главоболие, висока температура и болки в гърлото. Възможна е също появата на обрив или чревни проблеми.

Как да пазим децата от летни вируси?

Вирусът се разпространява най-вече в тропическите и субтропическите райони, но през последните години все повече се наблюдава и в нетропически страни.
БГНЕС