/ netinfo
Спазване на лична хигиена, посещаване на чисти водоеми и плажове и внимателно подбиране на храната са част от мерките, които можем да вземем, за да предпазим децата от летни вируси. Това коментира пред Дарик общинският съветник и педиатър д-р Лидия Маринова.

Важно е децата да не се водят на плаж при най-високите температури, тъй като тогава са най-податливи на инфекции. Първите и най-характерни симптоми за възникването им са висока температура, повръщане и разстройство. Трябва да се има предвид, че децата бързо се обезводняват, предупреди специалистът. Самолечението не се препоръчва, тъй като малките се влошават с часове и лекарската намеса не бива да се пренебрегва, съветва д-р Маринова.

През лятото на децата не бива да се дават тежки, пикантни и пържени храни. Добре е да се избягва и месо. Повече лека храна, супи, плодове и зеленчуци са най-доброто лятно меню. Макар че сладоледът не е най-полезната храна, тъй като съдържа захари, консерванти и калории, той може да се дава на децата дори всеки ден. Така те се привикват към по-студена храна и се каляват, обясни педиатърът.