В САЩ драстично се увеличава броят на заразените със западнонилска треска
В САЩ драстично се увеличава броят на заразените със западнонилска треска / снимка: БГНЕС, архив

Броят на заразените със западнонилска треска в Съединените щати се е увеличил с близо една трета през последната седмица, предаде Ройтерс, като се позова на данни на властите.

Агенцията отбелязва, че разпространението на пренасяната от комари болест в страната се ускорява и сегашната епидемия е на път да се превърне в една от най-тежките в историята. От началото на годината в САЩ са били регистрирани 2636 случая на заразени хора срещу 1993 преди седмица. Броят на починалите също е нараснал чувствително през изминалите седем дни - с 31 от 87 до 118.

Случаи на заразени хора са регистрирани във всички американски щати с изключение на отдалечените Аляска и Хавай. Около 40 процента от заразените са в Тексас. За сравнение, през миналата година с вируса в САЩ са се заразили 712 души, като 43 от тях са починали.

Възможно е рекордният брой случаи в Съединените щати тази година да се дължи на метеорологичните условия - изключително мека зима, ранна пролет и топло лято, предава БТА.

Западнонилската треска, която е открита за първи път през 1937 г. в Уганда, предизвиква три основни реакции сред хората. Огромната част от заразените - около 80 процента - нямат никакви симптоми, по-малка част имат симптоми, приличащи на тези при грип, но в малък брой случаи се стига до усложнения като менингит и енцефалит и тогава болестта може да е смъртоносна. Няма някакво специално лечение за западнонилската треска.