Основна профилактична мярка е борбата с комарите
Основна профилактична мярка е борбата с комарите / ThinkStock/Getty Images
Западнонилска треска стигна Балканите. Починали са деветима души в Сърбия, двама в Гърция и един в Румъния.
 
Последната жертва е 79-годишен мъж от източнорумънския окръг Галац, който е имал и други заболявания, а западнонилската треска допълнително е влошила състоянието му, вследствие на което е починал. По данни на румънските здравни власти от 2 май до 8 август в страната са регистрирани общо 23 души, заразени с вируса на западнонилската треска, от които 11 само през август.

Тигрови комари носят западнонилска треска
 
Гръцкото здравно министерство съобщи, че от началото на лятото в южната ни съседка са регистрирани 55 случая на болни, от които са починали двама на възраст над 80 години.
 
В началото на седмицата Сърбия съобщи, че има 102 случая на заболяването, от които девет са били с фатален изход.
 
Според данни на Министерството на здравеопазването в България досега няма регистрирани случаи на западнонилска треска в нашата страна, уточнява БГНЕС.

Август 2017: 20 случая на западнонилска треска в Гърция

комари
ThinkStock/Getty Images

Западнонилската треска се предава на хората само чрез ухапване от заразени комари. Вирусът от Африка на европейска територия се пренася от мигриращи птици, заразяващи комарите. На Балканите тя се появява обикновено в края на май или началото на юни.

Западнонилската треска е остро вирусно заболяване. Симптомите са трескаво състояние, сънливост, петнист обрив, ставни болки. По-опасен е следващият стадий на заболяването, който може да доведе до менингит с тежки последици. Основна профилактична мярка е борбата с комарите. Препоръчва се използване на репеленти и избягване на места с повече комари. При съмнителните за заболяването симптоми потърсете лекарска помощ, съветват експерти.
БГНЕС