Щъркел, отказал да мигрира, занимава Летище Бургас от четири дни
Щъркел, отказал да мигрира, занимава Летище Бургас от четири дни / снимка: Веселина Гашева

Щъркел, отказал да мигрира, четири дни занимава пристигащите на Летище Бургас. През това време оттам са се обаждали многократно на всички институции, от които зависи той да бъде прибран. От Центъра за защита на дивите животни в Стара Загора коментираха за Дарик, че неговото залавяне е работа на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, а последващите грижи по спасяване – тяхна работа.

Специалист от РИОСВ беше категоричен, че екип е изпращан няколко пъти, но птицата излита веднага щом служителят я доближи и не позволява да бъде хваната. Тя нямала видими увреждания и проблеми с движението и летежа. Експерти коментираха, че стои там, защото всички я хранят и е напълно възможно, ако това продължава, изобщо да не мигрира за топлите страни.

Очевидци твърдят, че тя е с наранено крило и ляв крак. От инспекцията заявиха, че подобни случаи на останали тук щъркели се наблюдава многократно, през миналата зима тук са били цяло ято и се ангажираха да продължават наблюдение на екземпляра, останал вече четвърти ден на терминал „Пристигащи” на аерогарата.