Доц. д-р Румен Бостанджиев и Катя Пенева за необходимия трети
Доц. д-р Румен Бостанджиев и Катя Пенева за необходимия трети / Татяна Байкушева
Има случаи, в които една изневяра може да се окаже полезна за двойката
За ползите от третият във връзката
95111
За ползите от третият във връзката
  • За ползите от третият във връзката
"Необходимо е да преосмислим романтичните сценарии, с които сме откърмени. Дали наистина живота е поредица от романтични фази и сива, безрадостна битова реалност или човекът, който сме избрали, ще бъде с нас в нещо по-различно, което не сме видели в опита на нашите родители. По този начин може болката от една изневяра да бъде преосмислена в едно ново начало". Така водещият сексолог и психотерапевт доц. д-р Румен Босанджиев, коментира в рубриката "По-здрави с Дарик Югоизток" различният поглед към изневярата или
Третият като баланс в отношенията.

изневяра
Thinkstock/Getty Images

 

Разкриха тайната на дълготрайната връзка: Ключът е в изневярата


По думите му, тя може да даде много ценен опит. "Чрез нея можем да осмислим какво ни кара да търсим различното, дали това е наистина една смислена алтернатива или е някаква поредна заблуда, с която ще се вкараме в същата задънена улица", допълва експертът. Но уточнява, че има и друг вариант - когато изневярата е знак, че нещо е изчерпано безнадеждно в отношенията с човека, с който живеем, но ние нямаме смелостта да прекратим връзката си, защото сме в някаква зависимост от него. В този смисъл изневярата се явява като захарното покритие на горчивото хапче, наречено семеен живот.
Тезата допълва психологът Катя Пенева, според нея,
романтичната представа за любовта,
като прелюдия за връзка, която след това загива- това е драматичен и трагичен сценарий.

Симптоми на изневярата: Главните признаци, че мъжът кръшка


"Ако приемем, че единственият начин да осмислим живота си чрез изневярата, то съдбата на тази изневяра, дори и да доведе до една нова романтична любов, съдбата на тези нови отношения, ще бъде същата и неизбежно отново ще се стигне до рутина".

Повече по темата, чуйте в звуковия файл от доц. д-р Румен Бостанджиев и Катя Пенева