С Рут Колева откриват Музикалните празници в Летния тетър
С Рут Колева откриват Музикалните празници в Летния тетър / netinfo

Рут Колева дава старт на осмото издание на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров". Концертът, в който ще чуем песните на Рут в симфоничен аранжимент, ще се състои на 17 юли в Летния театър. Това съобщиха директорът на Държавна опера-Бургас Александър Текелиев и управителят на Общинско предприятие „Летен театър, фестивали и концерти" Димитър Маджаров. Двамата презентираха програмата на осмото издание на празниците, които се организират съвместно от Операта и Общината в памет на големия диригент Емил Чакъров.
В Бургаски музикални празници 2015 са включени две премиери. Първата е сценичната адаптация на кантата на Карл Орф „Кармина Бурана", на 4 август. Същата вечер публиката ще се наслади и на балета „Болеро" по музика на Равел. Закриването на празниците ще е на 8 септември с премиерата на мюзикъла „Лелята на Чарли".
На 20 юли на сцената на Летния театър за деца и родители ще танцуват Пепеляшка и Принцът. Балетът по музика на Сергей Прокофиев е сред най-успешните детски представления и ще зарадва публиката с изящните танци на Веса Таново, сценичката й половинка Емил Йорданов, а също и с невероятните костюми, които са като излезли от филм на „Дисни".
На 23 юли един титан на операта се завръща на бургаска сцена. Това е световноизвестният тенор Бойко Цветанов. Миналата година той изправи публиката в Летния театър на крака с невероятното си изпълнение на арията „Несун дорма", чиято финална фраза „Винчеро" е разтуптявала милиони сърца. След като напълни залата на НДК в София, сега Бойко Цветанов се надява да направи същото и с Летния театър, където ще зарадва почитателите си със собствен концерт в компанията на Стоян Бончев, Алек Зографски, Еделина Кънева, Йоана Железчева и Пламен Димитров.
Четвърти август обещава да се превърне в паметен ден за всички истински почитатели на класическата музика. Съдбоносното звучене на „Кармина Бурана" във финалните сцени на десетки холивудски филми са превърнали кантата на Карл Орф в едно от най-познатите произведения в света. Струва си да я чуете изпълнена на живо от оркестъра на Операта. За драматичния заряд на произведението ще помогне както звукът от оркестрината, така и гласовете на сопраното Мария Цветкова, тенорът Георги Султанов и баритонът Йордан Христозов. Диригент е Иван Кожухаров. Понеже продължителността на кантата е само около час, след нея публиката ще може да се наслади на друго добре познато произведение - балетът „Болеро" по музика на Морис Равел. В главните роли ще видим примабалерината на Бургаската опера Галична Калчева, както и Милен Петров.
На 7 август, в деня на Спирита, Бургас ще покаже, че модерното звучене може спокойно да съжителства с чистия симфоничен звук. Всички, които са далеч от случващото се на Централния плаж, могат да се насладят на произведенията на Чайковски, Дебюси и Барток. Симфоничният концерт ще се състои от 19:00 часа в залата на Филхармонията.
Няколко дни след това фаталната циганка Кармен ще завладее сърцата на бургазлии. Операта от Жорж Бизе ще се играе на 10 август, от 21:00 часа и е загрявка за друго велико произведение. Защото фаталният 13-ти август ще ни срещне с вечната Аида.
„Считам това произведение за подарък за рождения си ден. На сцената ще видим световнозивестният тенор Камен Чанев, както и невероятното сопрано Йоана Железчева, която ще влезе в ролята на Аида", каза Александър Текелиев.
Афишът на Бургаските музикални празници включва още концерт на Орлин Горанов, Орлин Павлов и Еделина Кънева, операта „Травиата", чиято премиера бе миналият месец, „Набуко", балетът „Ромео и Жулиета, „Шехерезада" и „Романтично". Закриването е на 8 септември с мюзикъла „Лелята на Чарли". Малко преди началото му на сцената на Летния театър ще бъде връчена и статуетката в памет на Емил Чакъров. Кой ще е тазгодишният й носител ще остане в тайна до вечерта на награждаването.
Билетите за представленията са на цена от 8, 10 и 12 лева, като тези за пенсионери и учащи са намалени на 6 лева. Билети се продават на касата на Държавна опера - Бургас, на касата на Летния театър ( тя отваря 3 часа преди началото на представленията), както и на билетния център до Часовника.