Синът на Румен Чолаков-Ивайло бе доведен с белезници в съдебната зала.
Синът на Румен Чолаков-Ивайло бе доведен с белезници в съдебната зала. / Снимки: Лалка Димитрова
„В тази държава няма правосъдие. Обещавам, че ще напусна страната и ще докажа невинността си, както и на децата си...  20 години съм ромски лидер и не позволявах на никого да манипулира с ромите, сега съм беззащитен. . Задържаха големия ми син, направиха капан, сега - малкият ми син. Колко време търсих вината в себе си. Викам дано да я намеря тази вина. Грешката ми единствено е, че не съм ги държал по-изкъсо, но се случи...“- Това каза пред журналисти бившият ромски лидер Румен Чолаков. Той пристигна в Бургаския окръжен съд, където се разглежда мярката за неотклонение на сина му - Ивайло Чолаков (на 19 г.).

Районна прокуратура-Бургас разследва сина на ромски лидер за заплахи срещу деца

Ивайло попадна във фокуса на общественото внимание, след като снимката му беше разпространена в социалните мрежи с предупреждение, че краде от деца. Според обвинението, Чолаков-младши е заплашил две деца в бургаския комплекс „Меден рудник“. От едното взел лев и осемдесет, а другото принудил да зареди сметката на мобилния му телефон с 6 лева.
 
„Синът ми е невинен. Казал на едно дете: Дай си телефона да се обадя спешно. То не му е дало. Заредил един ваучер. Ние възстановихме шесте лева в полицията. Друго нищо не е направил синът ми“, каза Румен Чолаков.

Румен Чолаков
netinfo


Адвокатът на Ивайло поиска съда да го пусе под гаранция или домашен арест, като подчерта, че няма опасност да се укрие. Според прокуратурата, обаче обвиняемият е със завишена обществена опасност, опитал се е да възпрепятства разследването, да избяга, когато е видял полицейски служители. Извършил е престъплението по време на изпитателен срок по друга присъда.

В крайна сметка съдът го остави под стража.