Рибарското пристанище в Созопол - една идея по-близо
Рибарското пристанище в Созопол - една идея по-близо / Станимир Димитров
Рибарското пристанище в Созопол - една идея по-близо
90641
Рибарското пристанище в Созопол - една идея по-близо
  • Рибарското пристанище в Созопол - една идея по-близо

Мащабният инфраструктурен обект ще глътне 10 млн. лева

Регионалното министерство даде зелена светлина на Созопол за изготвянето на Подробен устройствен план, след като общината обяви желанието за изграждане на ново рибарско пристанище. Това каза пред Дарик заместник-кметът на морската община Петя Чапевова.

По думите й, пари за реализацията на мащабния инфраструктурен обект ще се търсят от програмата за морско дело и рибарство през новия програмен период 2014 - 2020 година.

„Рибарското пристанище ще се намира точно преди частното в посока Златна рибка. Вече направихме първата стъпка с одобрението на МРР за изработването на ПУП. Пътят до започването на проекта ще бъде дълъг, но смятаме, че ще се справим. Вече имаме едно реализирано рибарско пристанище - това в Черноморец", каза Чапевова.

Новото рибарско пристанище ще бъде свързано с главния път за Созопол с нова отсечка. В него ще бъдат изградени нови лодкостоянки и зони за обработка и съхранение на улова. Съоръжението ще се стопанисва от общинското предприятие „Рибарски пристанища", което беше разкрито след решение на Общински съвет - Созопол в началото на тази година.

През следващата пък се очаква да започне и изпълнението на проект за цялостна подмяна на осветлението в Созопол и съставните селища с ново, енергоспестяващо, обяви още Чапевова. Общината ще работи и по реализацията на проектите за изграждане на нова поликлиника и автогара.