В рибарското селище „Ченгене скеле” на Никулден зазимяват лодките.

Никулден е - традиции и обичаи (ВИДЕО)


„Лодките ги зазимяваме, защото на този ден Св. Никола прави бури е не допуска рибарите в морето. В лодката си нося икона на Св. Никола , която е винаги до мен до сърцето ми ни е вярваме в силата на нашия патрон”, разказва рибарят Георги Димов- Чикагото за DarikNews.bg.

Стела Костадинова

По традиция от рано сутринта започна приготвянето на рибената чорба за празника на Бургас, която тази година ще се раздава на пет места в целия град.

Бургас е в очакване на Никулден, вижте основните акценти в програмата

Първи до Часовника пристигнаха готвачите от Флотилия „Бойно и спомагателни кораби“ в Атия заедно с мобилната кухня, а раздаването ще започне до няколко минути. Рибената чорба става най-вкусна с поне два вида риба, казват те.

Стела Костадинова

„Тая година чорбата ни е с три вида риба - паламуд, скумрия и чернокоп, задушили сме си зеленчука, имаме около 3000 порции риба и 1000 порции супа. Просто супата стана хубава, защото се приготвя в полевата кухня на огъня и трябва и щипка любов”, разказа за мичман Радостин Йорданов.

В центъра пунктовете ще са в градинката до Часовника и на Компаса. По обяд ще бъде осветена празничната Никулденска трапеза.