Бургас е в очакване на Никулден, съобщиха от Общината. Тържествената литургия в чест на покровителя на Бургас и празника на града ще бъде отслужена в храм „Св. Николай Чудотворец“ в комплекс „Меден рудник“. Службата започва в 08:30 часа.

На Никулден в Бургас: Раздават хиляди порции рибен курбан на пет места

В 09:00 часа ще бъде отдадена почит към големия благодетел на Бургас Александър Георгиев-Коджакафалията с поднасяне на венци и цветя пред паметника му, който се намира в пространството, заключено между улица „Цар Симеон І“ и булевард „Стефан Стамболов“.

Тържественото заседание на Общински съвет започва в 09:30 часа в Културен дом НХК. От 10:30 часа на площад „Атанас Сиреков“ тържествено ще бъдат издигнати знамената на Република България, Европейския съюз и Община Бургас.

В 11:00 часа събитията от празничната програма продължават с освещаването на никулденска обредна трапеза, което ще се извърши в градинката до Часовника.

По същото време ще започне раздаването на рибен курбан в няколко пункта - до Часовника, Компаса, в к-с „Меден рудник“ в двора на храм „Св. Николай Чудотворец“, Магазия 1, Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“.

Литийното шествие с хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари ще потегли в 11:45 часа от пл. „Атанас Сиреков“ към Моста, където в 12:15 часа ще се отслужи заупокойна молитва.

В 13:00 часа с корабни сирени на Морска гара ще бъде отправен празничен поздрав по повод Никулден. По същото време Духовият оркестър ще изнесе концерт пред Дружеството на художниците на ул. „Александровска“ 22.

Имате имен ден на Никулден - включете се в празничната снимка на Бургас

Половин час по-късно, от 13:30 часа, в Дружеството на художниците ще се проведе церемонията по връчването на наградата „Художник на годината“. Тогава ще бъде обявен и тазгодишният носител на приза „Бург на годината“.

И този Никулден в Бургас ще бъде спазена утвърдената традиция имениците да си направят обща снимка за спомен с кмета Димитър Николов. Паметната фотография, която ще бъде съхранена за идните поколения, ще бъде направена в 14:00 часа на пл. „Атанас Сиреков“.

Кулминацията на тържествата за празника на Бургас ще е в 17:30 часа, когато започва тържественият никулденски концерт на пл. „Тройката“. Вечерта на 6 декември на сцената ще се качат братя Аргирови, група FOUR, Мариана Добрева и Михаела Михайлова, ВА „Фортисимо“, Калоян Николов, Бургаски духов оркестър, Хор „Милка Стоева“, Стоян Памуков и DJ Pancho.

Водещ ще е актрисата Гергана Стоянова. По време на концерта ще бъдат запалени светлините на коледната елха и празничното осветление в Бургас.

Вижте цялата празнична програма ТУК.