Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки на търговската мрежа преди Никулден. Един от проверените обекти беше гръцки магазин за риба в столичния квартал "Лозенец".
 

рибен магазин риба Никулден
Георги Димитров


Как да разпознаем прясната риба в магазина

Проверката се извършва по заповед на изпълнителния директор на БАБХ на местата, където се предлага риба, съобщи инспектор Бистра Иванова.

"До момента не са установени нарушения, тъй като ги има необходимите условия за съхранение на рибата", подчерта проверяващата.

рибен магазин риба Никулден
Георги Димитров

"По отношение на рибата, която се предлага в магазина, също няма повод за притеснение – има изпъкнали очи, плътно прилепнали към тялото хриле, прозрачна слуз, която е без мирис, с еластична текстура, както и с трудно отделяща се от костите мускулатура", обясни инспектор Иванова за какво трябва да следят пазаруващите.

Тя допълни, че е осигурено и достатъчно количество лед, който е с гладка форма, така че няма да нарани допълнително рибата по време на нейното съхранение. "Самият обект разполага с достатъчно средства за дезинфекция. Всички риби, които виждаме тук, са с документ за произход от регистрирани производители, вносители и търговци", подчерта тя.

Риболовците в Перник започнаха кампания „Спаси Шаран, изяж Николай“

рибен магазин риба Никулден
Георги Димитров

По думите й фирмите стават все по-добри по отношение на прилагането на изискванията.
БГНЕС