/ iStock/Getty Images
Българска агенция по безопасност на храните съветва как потребителите да разпознаят прясната риба.

Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри.

БАБХ започва засилени проверки преди Никулден

При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

БАБХ призовава потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

При съмнения за нередности, гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99.