/ ThinkStock/Getty Images
Срещи на тема: „Фалшивите новини и електронните медии” организира Регионална библиотека „Пейо Яворов”-Бургас в рамките на международната инициатива „All Digital Week” (Цифрова седмица). Кампанията се провежда от 2010 година, а координатор за България е фондация „Глобални библиотеки”. Тази година Цифровата седмица е от 19-и до 25-и март.

Целта е да се повиши цифровата грамотност и използването на цифровите технологии. Кампанията традиционно се провежда от центрове за компетентност, библиотеки, училища и неправителствени организации в цяла Европа, в която над 100 000 европейски граждани всяка година участват във вълнуващи събития за запознаване с цифровата трансформация и нейните последици.

Инициативата тази година има за цел да изпрати ясно послание към гражданите на Европа, че те трябва да предприемат активни стъпки, за да разберат и да се възползват от цифровата трансформация, чрез придобиване на нова медийна грамотност, цифрови умения  и да развият адаптивното си мислене.

Регионална библиотека „Пейо Яворов” се включва в международната проява с две срещи с участието на ученици, които ще се проведат на 21-и и 22-и март в залата на улица „Булаир” №10. Учениците ще научат какво представляват фалшивите новини и как да ги различават.

В рамките на Цифровата седмица библиотеката ще даде отново възможност на ученици да обучат свои връстници как да работят с робота Финч. Възпитаници от ПГЕЕ „Константин Фотинов”, която успешно си партнира с библиотеката, отново ще влязат в ролята на обучители.