/ netinfo
Право на отговор от ИК за спиране изграждането на социални жилища за интегриране на маргинални групи
Пишем настоящото изявление като отговор на твърдението на кмета на Община Горна Оряховица за разпространението на „фалшива новина“ във връзка с изграждането на социални жилища за маргинални групи в квартал 89 на Горна Оряховица в района на пожарната.

Ние, жителите на посочения квартал, бяхме поканени на две срещи в Община Горна Оряховица – на 15 февруари и 02 март за обществено обсъждане на проекта за изграждане на въпросните жилища.

На срещите присъстваха представители на общинската администрация, кмета и председателя на Общинския съвет. По-късно разбрахме, че част от присъстващите, за които мислихме, че са част от общинската администрация, са представители на НПО-ЦМЕДТ „Амалипе“.

Всички присъстващи жители на квартала – 40-50 души и на двете срещи заявихме, че сме против проекта. На втората среща кметът г-н Добрев, заяви че не желае конфронтация с гражданите и ще оттегли Проекта за наредба за социалните жилища на територията на Община Горна Оряховица. Когато поискахме документ за това негово изявление, думите му бяха „Нима не вярвате на думата ми на кмет“.

На 06 март наш представител отиде в Общината за да поиска от кмета въпросния документ. Господин Добрев му отказал, тъй като имало хора, които искат да се построят тези жилища. Оказа се, че наредбата, която обеща да оттегли е била внесена и гласувана на първо четене от Общинския съвет още преди срещата ни с него. Ето това е честната дума на господин Кмета.

Това е причината да инициираме тази подписка и да помолим нашите приятели, познати, колеги и съграждани да ни подкрепят. И те го направиха, за което им благодарим.

Сега с изненада разбираме от изявлението на господин Добрев в няколко медии, че сме разпространители на фалшиви новини, че сме свързани с опозицията и че подписката има връзка с предстоящите избори през 2019 г.

И че въпросните социални жилища са предназначени за млади семейства. Господин Добрев би било добре да прочете Проекта за наредба и мотивите към него, които той е подписал и на които е вносител.

В тези два документа е посочено, че жилищата са предназначени за маргинални, малцинствени, уязвими и социално-слаби групи. Тези групи, след като бъдат настанени във въпросните жилища, трябва да получат и „социална услуга“ - да бъдат включени в курсове за ограмотяване, професионална квалификация, социална интеграция и мерки за десегрегация. Това ли са младите семейства, господин кмете?

Нима искате да ни кажете че младите семейства в града са маргинална малцинствена група?! Текстовете на наредбата и мотивите към нея са публикувани в сайта на Общината и всеки може да ги прочете. Освен това забравяте, че съществува интернет и, когато там потърсите информация за строеж на социални жилища, финансирани по оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“ /чл. 39 от Наредбата/, ще видите, че тези жилища са предназначени за маргинализирани ромски общности с цел тяхната социална интеграция и че тази програма се наблюдава от цитираната в началото НПО „Амалипе“, която вече е публикувала списък на общините, които са се включили в програмата, и Община Горна Оряховица е една от тях.

И какво се оказва - гражданите на Горна Оряховица не знаят, но ромските организации знаят за проекта и вече са го обявили. От социалните мрежи разбираме че протести против изграждането на тези жилища има и в други градове – Русе, Бургас, Варна и Габрово. Общинския съвет на гр. Варна е бил принуден да отхвърли предложената от кмета наредба и там такива жилища няма да се изграждат.

Искаме да отбележим, че съществува Закон за общинската собственост, съгласно който общинските жилища могат да бъдат давани под наем по ред, уставен в наредба, приета от общинския съвет. Такава наредба съществува и в Община Горна Оряховица. Така че ако господин кметът е имал желание да настани там млади семейства е можел да го направи.

Искаме да отговорим и на още едно твърдение – а именно, че е изключено че в тези жилища да се настанят бежанци, тъй като изискването за българско гражданство е посочено като условие в чл. 9, ал. 1, т. 1 от Наредбата.

Неизвестно защо обаче се цитира само ал. 1. В ал. 2 и ал. 3 на същия този член 9 е посочено, че в изключителни случаи изискването за българско гражданство отпада, както и други условия посочени в ал. 1. Така ние можем да се окажем съседи с бездомни чужди граждани, включително и криминално проявени.

Искаме да попитаме Господин Кмета на Община Горна Оряховица и общинските съветници това ли е тяхната визия за бъдещето на града? Защо вместо да привличаме и подкрепяме работещи, образовани и инициативни хора, които да развиват града, вие привличате маргинални малцинствени групи?
 
Нотариус
Иван Мазнев – представител на ИК