Р.Ангелов: Антипазарни принципи диктуват цените на горивата у нас
Р.Ангелов: Антипазарни принципи диктуват цените на горивата у нас / netinfo
Високите цени на горивата в страната няма как да се обвържат с международните котировки и аргументите за връзка с ОПЕК са несъстоятелни, защото България не купува петрол от арабския пазар, а основно с Русия – твърди депутатът Румен Ангелов.

Според него в момента фирма с монополно положение на пазара в България внася петрол от Русия, а КЗК не се интересува от ценообразуването.

Над 60% от ставката са акцизи, данъци и такси. Акцизът не може да се коригира, защото е по-нисък от минимума за ЕС. Налице са обаче достатъчно сериозни вътрешни механизми, с които могат да се регулират цените.

Румен Ангелов вижда възможност за изход от кризата чрез тотален удар срещу сивия сектор на горива, който държи 40% от пазара у нас.

Правителството не реагира срещу нелегалните бензиностанции, не реагира и срещу това, че цените на останалите бензиностанции са почти еднакви, което означава, че те са резултат от предварителна договорка между представители на бранша и управляващите, това е антипазарно положение – коментира Ангелов.