/ Снимки: Лалка Димитрова
Първият в България хибриден еко-катамаран ще бъде пуснат на вода от Бургас. Плавателният съд ще обслужва туристически маршрути и ще осигурява постоянен мониторинг на морските води.

До дни започва сондажът, който ще търси нефт и газ в Черно море

Катамаранът ще използва енергия, осигурявана от соларни батерии и при маневри в пристанищата, ще се ограничава вредните влияния върху околната среда. Освен това- в корпуса му ще бъдат интегрирани датчици, които автоматично ще измерват чистотата на водата, а данните ще се качват в реално време в интернет. Това обяви днес в Бургас Янко Янков, председател на проекта от българска страна и представител на Клуб за спортен риболов „Гларус“.

Хибридът ще е с дължина 14,6 м, широчина - 6 м, мореходност до 3 бала и ще разполага с 30 места за пасажери.

Той ще бъде изграден в Царево до края на годината.

Янко Янков
Янко Янков, ръководител на проекта от българска страна.

Изграждането му е част от международния проект на Гърция, България и Грузия - „Плаване през Черно море“, чиято цел е разработването на нови туристически маршрути. Акцентът е върху културното богатство - на Черно море и Северните егейски пристанища.

Стойността му е над милион и 1 237 786 евро, като 1 138 763 от тях са осигурени от Европейския съюз. Като следваща стъпка в проекта е изграждането на плаващи докове в Александруполис по патент, разработен от Пристанище - Бургас. Идеята е да се увеличи капацитета за заставането на круизни кораби и развитие на яхтинга.
 
В аванс, шефът на бургаския порт Диян Димов съобщи, че се предвижда понтони да бъдат изградени и тук .Вече са започнали разговори с представители на големи круизни компании в Кипър и Гърция за развиването на нови туристически маршрути от и до Бургас.

Цялата информация за дестинациите и пътуванията ще бъде качена върху интерактивна карта. Тя ще може да се наблюдава през терминалите на пристанищата в Александруполис, Бургас и Бахтуми, но и бъде достъпна и чрез интернет.