Петър Арабаджиев и д-р Мая Колева бяха задържани през септември т.г., по-късно бяха пуснати срещу парична гаранция.
Петър Арабаджиев и д-р Мая Колева бяха задържани през септември т.г., по-късно бяха пуснати срещу парична гаранция. / Снимка: Дарик-Бургас, архив
Двамата служители, заловени с подкуп от 500 лева, със забрана да напускат страната
Разследването срещу двамата инспектори от Агенцията по безопасност на храните (БАБХБ) в Бургас, заловени с подкуп от 500 лева белязани банкноти, беше удължено от прокуратурата с още два месеца. Причината – необходимостта от проверка, която да установи съотвества ли стандарта им на живот на законните доходи, като ще се поиска и разкриване на банковата тайна, за да се установят наличностите в сметките им.

Освободиха от ареста инспекторите, изнудвали ресторантьор в Несебър (СНИМКИ)

Припомняме, че д-р Мая Колева, ръководител на отдел „Контрол на храните“ и колегата й  Петър Арабаджиев, чийто подписи стоха след всеки втори акт за констатирани нарушения през лятото, бяха задържани в Новия Несебър на 5 септември т.г., след като собственик на ресторант съобщи, че бил притискан от държавните служители да подплатят финансово предложението им да не го глобят официално.

Д-р Мая Колева
netinfo


На 8 септември т.г. с решение на Окръжния съд инспекторите бяха пуснати на свобода срещу парична гаранция от по 3000 лева за всеки един от тях. По искане на магистратурата обаче им бе наложена забрана да напускат страната.

Подкупът на заловените инспектори в Несебър е бил подхвърлен в колата им?

В момента и двамата са освободени от работа безрочно. Дали ще бъдат възстановени на постовете си, зависи от решението на магистратите по делото.