Петър Арабаджиев излезе на свобода срещу парична гаранция от 3 000 лева. Срещу толкова от ареста бе пусната и д-р Мая Колева.
Петър Арабаджиев излезе на свобода срещу парична гаранция от 3 000 лева. Срещу толкова от ареста бе пусната и д-р Мая Колева. / Снимки: Лалка Димитрова
Съдът определи 6000 лева парична гаранция за двамата
Парите, скрити между кочаните с актове...
94566
Парите, скрити между кочаните с актове...
  • Парите, скрити между кочаните с актове...
Окръжният съд в Бургас пусна на свобода срещу 3000 лева парична гаранция за всеки, двамата служители Агенцията по безопасност на храните (БАБХБ), заловени с подкуп. Петър Арабаджиев и д-р Мая Колева бяха задържани в Новия Несебър на 5 септември по обвинение в подкуп. След произнасянето на председателя на съдебния състав Даниел Марков, приставът незабавно свали незабавно белезниците от китките им.

Прокуратурата поиска мярка "постоянен арест" за обвиняемите. По време на заседанието представителят на държавното обвинение Георги Чинев подчерта, че е повдигнато обвинение е за тежко умишлено престъпление, към което е налице висока социална чувствителност. 

Подкупът на заловените инспектори в Несебър е бил подхвърлен в колата им?

„Има реална опасност всеки един от тях да извърши ново престъпление. Напълно реалистична е възможността, обвиняемите да окажат натиск върху свидетеля Самуил Марков, който е собственик на заведението в Несебър“, допълни Чинев. Според него, в случая са засегнати особено важни обществени интереси.

Източници, близки до разследването, съобщиха пред репортер на "Дарик"- Бургас, че по време на проверките, д-р Колева и Арабаджиев влизали в ролята на доброто и лошото ченге. Тя демонстрирала безкомпромисност, той пък я увещавал да смекчи тона и бил готов да преговаря.

Заловени инспектори Несебър
netinfo

Междувременно адвокатът на Петър Арабаджиев Калоян Кръстевич поиска от съда задържаните да бъдат пуснати срещу парична гаранция. 

Заловени инспектори Несебър
netinfo

„Съдът да прецени по справедливост размера й“. Според адвоката, говорим не за хора, с трайно изградени престъпни навици, а за такива, срещу друго лице е подало сигнал.

"Доказателствата са меко казано неубедителни. Парите са намерени в автомобил, а не в Мая Колева или Петър Арабаджиев", каза Кръстевич. Седемте банкноти - 4 по 50 лева и 3 по 100 лева били подхвърлени в колата, посочва защитата. Според разследващи обаче, парите били поставени над жабката на колата, скътани между кочаните с актове.

В съда, Колева сподели, че имала 8-годишно момиченце, за което сама се грижи и настоя да я пуснат, за да го изпрати в първия учебен ден, а Арабаджиев, макар, че бил разведен и съпругата му отглеждала детето им в София и то идвало само по празници при него, бил „трайно" свързан с родителите си.
И двамата обвиняеми декларираха, че могат да си позволят 3 000 лева гаранция.

Заловени инспектори Несебър
netinfo


Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.