Проф. Балтов: Патентният данък за такситата е архаичен
Проф. Балтов: Патентният данък за такситата е архаичен / снимка, Веселин Максимов
Проф. Балтов: Патентният данък за такситата е архаичен
85979
Проф. Балтов: Патентният данък за такситата е архаичен
  • Проф. Балтов: Патентният данък за такситата е архаичен

„Патентният данък върху таксиметровите превози по никакъв начин не стимулира икономическата дейност. Той е архаичен. Съществуваше преди десет години, а новото му въвеждане сега, без да е направен сериозен анализ, е огромна крачка назад. Факт е, че данъчната администрация очевидно има проблем със събираемостта, но решението трябва да се търсr в друга посока, а не в промяна на правилата буквално от нищото " - Така в ефира на „Дарик-Югоизток" проф. д-р Милен Балтов, икономически експерт и зам.-ректор на Бургаския свободен университет коментира решението на парламента за промени в Закона за местните данъци и такси, с които се въведе алтернативен данък за дейността на таксиметровите превозвачи. Според новите разпоредби, таксиметровите шофьори ще плащат от 300 лв. до 1000 лв., като сумата ще се определя от съотвентия общински съвет. Промените бяха извършени на фона на масови протести на таксиметровите шофьори.
Проф. Балтов съобщи, че при залагането на закона е отчетена ниската събираемост в данъчната администрация на приходите от таксиметровата дейност. За 2015 година тя е едва 1,5 млн. лв.
„Ако по този начин заложим данъчното облагане във всички сфери при ДОД например, дали няма да взривим обществото? Това е eдна уравновиловка, която със сигурност не стимулира бизнеса", подчерта проф. Балтов. Според него, генералният проблем е не толкова нивото на облагане, колкото индикациите за липсата на предсказуемост в данъчната политика. "Това, което се случи не е добър прецедент. Лош знак за бизнеса е, когато една промяна не е планирана", заяви той.

Повече по темата, чуйте от икономиста в звуковия файл: