Приморско си поиска стената на Урдовиза от държавата
Приморско си поиска стената на Урдовиза от държавата / netinfo

С промените в Закона за туризма ще ограничат възможностите на общините, както и приходите им. Така ще сме принудени с малко средства да решаваме по-големи проблеми. така коментира кметът на Приморско д-р Димитър Германов една промените, касаеща отпадането на категоризацията за ресторантите. Той поясни, че идеята е приходи от туризма да влизат в местната хазна за да може с тях да се извършват необходимите промени за развитие на този сектор по общини.
"Напоследък се върви към една неприятна тенденция, докато целия европейски съюз върви в посока децентрализация, ние тръгнахме отново в обратната към централизация и намаляне на средствата. Това означава рестрикция на бюджета и няма как да не окаже влияние върху сектора", каза още д-р Германов.
Според него е редно, държавата да предоставя за стопанисване имоти, нейна собственост на територията на общините на местната власт, за се развива туризма като отрасъл. "Ни есме кандидатствали към Министерството на отбраната за територия, която е прилежаща към стената Урдовиза в Китен и силно се надявам да ни се даде възможност да стопанисваме тази територия за да може ние да предоставен като рекламен продукт елементи от нея. В този смисъл държавата задължително трябва да балансира политиката си и тя да отговаря на интересите на общините", категоричен е д-р Германов.