Откриха реконструирана отсечка от главния водопровод
Откриха реконструирана отсечка от главния водопровод / netinfo
Официално откриха реконструираната отсечка от главния водопровод в Бургас, от резервоар “Лозово” до хотел “Мираж”. На церемонията присъстваха заместник министърът на МРРБ Димчо Михалевски, кметът Димитър Николов и заместник кметът Ивелина Василева, областният управител Любомир Пантелеев, представители на ЕВБР и немската фирма "Зюблин", спечелила търга за строителство.


Ремонтните работи стартираха през юли 2007 година. Финансират се с помощта на програма ИСПА. Реконструкцията на ВиК мрежата в града ще струва 21 милиона евро, от тях 49% са безвъзмездно по европейската програма, а другите 51% са заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. ВиК Бургас е първото водоснабдително дружество в страната, което е бенефициент на проекта.
Подмяната на водопроводите в Бургас е изключително необходима, защото са изградени през 1974 година. След застрояването на комплексите “Изгрев” и “Славейков” тръбите остават дълбоко под земята и достъпът до тях е затруднен.

Освен това всяка авария на тази отсечка е прекъсвала водоподаването на около 160 хиляди души, а някои от течовете са оставали неразкрити. С реконструкцията на централен водопровод ще се осъществят значителни икономии на питейна вода, която до този момент се губи от течове, като се предвижда спестяването на около 55 000 кубически метра вода годишно. Освен това ще се подобри надеждността на водоснабдяването, ще се намали броят на авариите и ремонтните работи, както и прекъсванията във водоподаването, заявяват от “ВиК” - Бургас.