Мотивът за всички уволнения е „подбор на екип” по Кодекса на труда
Осем експерти от ВиК-Бургас са били освободени в сряда, дни след като са дали показания срещу изпълнителния директор на дружеството в разследване на "Икономическа полиция", предава NOVA.

 Всеки от тях е заемал отговорна позиция. Преди две седмици при полицейска операция са иззети документи, а изпълнителният директор е бил обвинен в злоупотреби.

Първо е била освободена главният юрисконсулт на ВиК Десислава Златева. Мотивът за всички уволнения е „подбор на екип” по Кодекса на труда.

Спецоперация във ВиК-Бургас след сигнали за злоупотреби и длъжностни престъпления (СНИМКИ)

„За нас изненадата е, че последните 4 месеца, откакто той е на работа, не сме били упреквани, че не работим добре с него. След влизане на „Икономическа полиция”, всички бяхме викани за разпит в качеството на свидетели”, каза Златева.

На разпита от „Икономическа полиция” тя не е скрила нищо от дейността на изпълнителния директор и на ръководител отдел „Административен”. Тя смята че има действия и бездействия на ръководството, довели до ощетяване на дружеството.

Друга освободена - Йорданка Керанкова, ръководител отдел „Обществени поръчки”, е отказала да се съобрази с незаконосъобразни критерии за обявяване на обществени поръчки.

Ръководителят на европейския проект за 450 милиона европейски средства Иван Тодоров също е уволнен. Той също е бил разпитван и след това е освободен от директора.

Заместник-началникът на район Бургас не е имал контакт с новия директор от назначаването му през август месец, но въпреки това е освободен. NOVA потърси директора Мирчев, но той не беше открит за коментар. 
nova.bg