Пречиствателната станция на язовир „Ясна поляна“, която беше в предаварийно състояние през лятото на миналата година, вече е укрепена. Предстои изпълнението на втората част от проекта за пълната ѝ реконструкция с монтирането на филтриращите съоръжения.

Това стана ясно на брифинг в Областната администрация в Бургас, даден от областния управител Пламен Янев и директора на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Лазко Лозев.

„Намерено е решение и водоподаването няма да бъде прекъсвано независимо на кой етап се намира обществената поръчка“, каза Лозев. Двамата с Янев изясниха актуалната обстановка около процедурите, свързани с приключилите и предстоящи ремонтни дейности по ПСПВ „Ясна поляна“.

Спецоперация във ВиК-Бургас след сигнали за злоупотреби и длъжностни престъпления (СНИМКИ)

„Още с обявяването на обществената поръчка „Аварийна реконструкция за филтърно и помпена стъпало на ПСПВ „Ясна поляна“ през май тази година е било ясно, че поне част от средствата ще трябва да бъдат прехвърлени за 2024 година.

Това е нормална процедура при такъв тип поръчки, при които срокът за подготовка и приключване на процедурите по ЗОП, плюс срокът заложен за изпълнение на строително-монтажните дейности, са повече от 12 месеца", разясни областният управител.

Директорът на „Български ВиК холдинг“ ЕАД коментира и проверката на „Икономическа полиция” във ВиК-Бургас „До момента нямаме официална информация нито от МВР, нито от прокуратура. Следим с интерес казуса. Няма промени в ръководството на дружеството към днешна дата, няма и повдигнато обвинение. Истината е, че са били иззети документи.

Текат процесуално-следствени действия. Тази проверка се случва без знанието на ВиК холдинга", каза Лозев. Той коментира и новите цени на водата, които обяви КЕВР.

„Тези нови цени в проекторешението на КЕВР в четвъртък всъщност представляват заложените в бизнес-плановете на всяко едно от дружествата - заложени инфлационни процеси, повишаване на минималната работна заплата, съпоставяне на това, че електроенергията е вече на свободния пазар и това се отразява. Голяма част от дружествата имат високо потребление на енергия, която вече не е регулирана.

По никакъв начин не можем да влияем върху тези решения. Ако питате за Хасково, миналата година беше намалена цената на водата там по решение на КЕВР, затова сега е толкова драматичен скокът, не е толкова плавен", коментира Лазов. 
БГНЕС