Бургас
Бургас
Крайбрежието на България не е само с курортна насоченост. Там се развива бизнес във всички отрасли и все повече различни по големина и сфера на дейност компании започват да търсят офис площи в бизнес сгради.

За тенденциите, настроенията и плановете за развитие на пазара на офис площи в града и региона разговаряме с Калина Ченгелиева, управител на „Смарт център“ в Бургас.

Как изглежда в момента пазара на офис площи в Бургас и Южното Черноморие? Какво е съотношението между търсене и предлагане?

„Днес пазарът на бизнес сгради е много различен от този през 2015 г., когато „Смарт център“ беше първата офис сграда в Бургас.

Към настоящия момент има няколко завършени сгради, други, с доста големи планувани офис площи, са в процес на строителство.

Има и трети, които още са на проектно ниво. Значителният ръст в предлагането на нови офис площи ще надмине търсенето за града и региона, ако всичко бъде изпълнено по информация актуална към днешна дата.

Интересът за откриване на офиси в Бургас като втора локация продължава. При нас постъпват запитвания за свободни площи от различни по големина компании от малки и средни фирми, които искат да сменят офиса си, до големи ИТ и аутсорсинг компании“.

Според Ченгелиева съвременните офис пространства трябва да отговарят на тенденциите на времето си - автоматизирани, с „умни“ решения за управление на ресурсите, екосъобразни, гъвкави.

Сградата трябва да осигурява едновременно удобна и лесна локация, подсигурен паркинг, най-високо ниво на изпълнените системи и инсталации, модерна, съвременна визия на работните площи, с достатъчно свободни пространства, зони за отдих. Принципите при разработката на вътрешните пространства са пoдчинeни нa изисквaниятa зa комфopт и здpaвослoвнo oбитaвaнe.

В каква степен българските компании отделят внимание на офис-средата? Лесно ли предприемат стъпка към смяна на офиса към по-висок клас?

Българските компании са взискателни. За да предложат все по-привлекателни условия за служителите си, много компании се фокусират върху работните пространства, зоните за отдих, почивка и свободно движение.

Офисът е коренно различен от това, което се влагаше в идеята за работно пространство преди години. Работният процес отдавна не се ограничава във формулата "бюро+стол+компютър" или поне този, който се стреми да стимулира креативното мислене.

Новите пространства предлагат разнообразие от работни места, стимулират активната и непринудена комуникация, дори движението на хората.

Изборът на компаниите също е свързан с дълъг процес на анализ на средата - място, достъпност, оборудване и изграждане, работна среда и атмосферата.

Офисът трябва да е удобен и да може да приюти още хора, когато бизнесът порасне.

По-лесно стои въпросът за малките и средни компании, които трябва да релокират своя вече работещ бизнес в същия град. Там е необходимо единствено използвания до момента начин на работа да бъде пренесен, възползвайки се от предлаганите удобства на офиси тип “open space”.

Плюс е, когато офисите се завършват според индивидуалните желания на клиента с възможност за разполагане на санитарно обслужващо помещение в тях. В нашия „Смарт център“ например на всеки етаж са осигурени открити или остъклени тераси, организирани като зони за отдих.