Общуване, споделяне и зачитане между поколенията
Общуване, споделяне и зачитане между поколенията / sxc.hu

Детска пиеса, среща между деца и възрастни хора, кулинално шоу, с тези проявите ще бъде отбелязан в Бургас Европейският ден на солидарността между поколенията - 29 април. Организатор е Сдружение "Усмивка" - член на Национална Мрежа на Децата, която е партньор на Фондация "Лале".

На 19 април в Кукления театър от 18 ч. ще се играе постановката "Хитър Петър". Драматизацията е на на децата от театрална трупа "Усмивка" с ръководител Румяна Кралева, актриса в Държавен Куклен Театър Бургас.

На 25 април от 10 ч. децата от дневен център "Миа Монтесори" ще се срещнат с
възрастните хора в дом "Цвета и Анка Върбанови" - Бургас и ще четат заедно книжки.

Два дни по - късно ще се проведе кулинарното шоу "От сръчните ръце на баба - най-вкусните гозби". Децата, майките и бабите ще участват в изработването на различни кулинарни лакомства. Център "Миа Монтесори" се посещава от деца с различна националност, така ще се създаде възможност да се осъществи връзка не само между поколенията, но и между различни националности - арменци, китайци, руснаци, българи.


Европейския ден на солидарността между поколенията - 29 април е ден на общуване, споделяне и зачитане. Той се отбелязва от 2008 г. по предложение на Словенското председателство на Европейския парламент и цели да насочи общественото внимание към нуждата от промяна в политиките за възрастните хора в Европейски съюз.
Тази година - 2012 г. е и Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.