/ iStock/Getty Images
Изграждането на нов корпус към ОУ „Христо Ботев“ в квартал „Сарафово“ да бъде включено в капиталовата програма на Община Бургас. Предложението е на кмета Димитър Николов и ще бъде аргументирано от него на предстоящата сесия на Общинския съвет.

По предложение на жители на „Сарафово“ ще бъде открита и специална дарителска сметка към училището за изграждането на новата учебна база. Това ще даде възможност администрацията и обществеността да обединят усилия за постигането на тази цел в името на децата и тяхното добро образование, съобщават от Общината.

От една година Община Бургас търси възможности за финансиране за изграждането на допълнителна пристройка към училището. Администрацията поиска финансиране от Министерството на образованието и науката и Министерството на финансите. Планът беше включен и в представените пред депутатите от 47-то Народно събрание 28 проекта на Община Бургас, които очакват финансиране.

Тъй като няма европейска програма, по която да се кандидатства с проекта, а е необходимо спешно строителство на нова сграда, изграждането ще започне със собствени средства и кредит, както и със средства от дарители. Ако по време на строителството бъдат отворени европейски програми, Община Бургас има готовност да кандидатства веднага за финансиране, за да отпадне нуждата от кредитни и дарителски средства.

„Осигуряването на нови учебни пространства е наложително заради увеличаването на учениците в ОУ „Христо Ботев“ в квартал „Сарафово“ с всяка изминала година. Искания за това са постъпвали от ръководството на училището и представители на родителската общност“, каза кметът Димитър Николов.

Децата, които завършват четвърта група в детска градина през 2022 година, са 50. Това означава, че в първи клас за новата учебна година ще постъпят най-малко две паралелки, а ще излезе една паралелка първи клас. При директора на училището са депозирани молби за постъпване във всички класове. Поради липса на места децата се пренасочват и пътуват до Бургас. За решаване частично на проблема с приема на ученици за следващата 2022/2023 година ще се наложи трапезарията за обедното хранене и физкултурния салон да бъдат ремонтирани и да се обособят като класни стаи.

Предвижда се новият корпус да се състои от две части – триетажна постройка и физкултурен салон.

На първия етаж на пристройката ще има зона за хранене и физкултурен салон. На втория етаж ще бъдат обособени три класни стаи, кабинет за психолог, заседателна зала за учителския състав със санитарен възел и помещение за архив. Третият етаж ще разполага с две класни стаи, компютърен кабинет, библиотека, санитарно-хигиенен блок.

За достъп по всички нива се предвижда изграждане на нова стълбищна клетка с асансьор, отговарящи на изискванията за достъпна среда.