щаб Бургас
щаб Бургас
Общинският кризисен щаб взе решение да бъдат преведени средства на УМБАЛ, Белодробната болница и Бърза помощ, с които за се закупят медицинска апаратура и консумативи. Решението е въз основа на заявените искания. 23 000 лева ще бъдат преведени на УМБАЛ, за да се купи инструментариум за операционна, в който влизат електрокоагулатор, аспирационна помпа, контейнери с общохирургичен набор и др. Още 25 000 лева ще получи държавната болница за закупуване на 25 бр. перфузори.15 600 лева ще бъдат осигурени на Белодробна болница за закупуване на ЕКГ, дефибрилатор и аспирационна помпа. Бърза помощ е заявила необходимост от безконтактни термометри на стойност 1000 лева.

Всеки ден щабът разглежда постъпилите заявки от здравните заведения в Бургас и комисия от лекар - финансист - юрист преценява кои да бъдат изпълнени приоритетно, съобщават оот Общината.

От 390 взети проби през последните няколко дни на медицински персонал от Спешна помощ, Спешно отделение, Инфекциозно отделение, медицински сестри, мерещи температура на автогарите, полицията и социалния патронаж, 316 са готови. Всичките са отрицатели, въпреки че част от служителите са били в пряк контакт със заразени при транспортиране или лечение на такива пациенти. Това означава, че са били взети необходимите мерки за обезпечаването им със защитни облекла и е спазен алгоритъмът за действие. Щабът отчете като изключително положително това, че в Бургас до този момент не е допуснато заразяване на медицински лица при изпълнение на служебните им задължения.

Днес изписват един от настанените в Инфекциозно отделение бургазлии, след като е показал две поредни отрицателни проби. Предстои му 28-дневна задължителна карантина, но вече вкъщи, след която отново ще бъде тестван. Останалите настанени в Инфекциозно отделение са в стабилно състояние.  
1395 са поставените под карантина в областта, от които 607 в община Бургас.