Националната лятна антиспин кампания завърши в Бургас
Националната лятна антиспин кампания завърши в Бургас / netinfo

4100 души са си направили бърз тест за ХИВ по време на националната лятна АНТИСПИН кампания. Има два реактивни случая, при които тестът е реагирал позитивно, но за да сигурни резултатите са необходими и изследвания на венозна кръв в централната лаборатория в София. Кампанията се проведе в 17 курортни селища по българското Черноморие. Тя премина под мотото “Бъди в час!” и се организира от Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Раздадени са 60 хиляди презерватива и 40 хиляди брошури за популяризиране на безплатните кабинети за изследване.

Днес в Бургас бе официалното й закриване. Мобилният кабинет се намира пред културния дом на Лукойл и продължават да се предлагат консултации по въпросите на ХИВ/СПИН, бърз тест за ХИВ, информационни материали. За втори пореден летен сезон Националната АНТИСПИН кампания си поставя за цел да популяризира услугата за анонимно и безплатно консултиране и изследване за болестта.

Броят на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването ХИВ -серопозитивни лица към началото на юли тази година е 875, от които 60 лица са открити от началото на 2008 г. Запазват се тревожните тенденции да се откриват ХИВ-позитивни лица сред младите хора (28 % от новооткритите са лица от 18 до 25 г.) и лицата употребяващи интравенозни наркотици (до 50 % от новооткритите т. г.).