Регионалният исторически музей в Бургас (РИМ) ще направи демонстрация на приготвянето на един от най-ценните продукти за българина - гроздовата ракия.
Тази напитка е легендарно произведение на българското семейство. Буди любопитство фактът, че тя е използвана основно за лечение и разтоварване на организма основно след тежък физически труд, а употребата й с цел пълно опиянение е не толкова масово явление, поне за по-стари времена.
Опознайте историята на ракията - вечната гордост на българина в първия музей у нас
Консумацията на ракия сред българите е факт, документиран още от края на 14 в. в известие от турския пълководец Лала Шахин. Някои учени смятат, че това сведение е късен фалшификат, но някои не приемат това твърдение.
Преди няколко години прочутият български археолог проф. Константин Тотев откри в царската цитадела Трапезица фрагмент от керамичен съд с надпис, според който собственикът е пил „ракиня“.
В Западна Европа по това време дестилираният алкохол се е продавал основно в аптеките като лекарство. В някои от немските градове обаче бил забранен, понеже мъжете много обичали да се лекуват прекомерно с него.
На 10 ноември - петък, от 11:00 часа ще има демонстрация на технологичния процес за варене на ракия. Ще бъде използван домашен ракиен казан, съобщиха от културната институция.
Все пак, поради твърде особените особености на българското законодателство, няма да бъдат варени джибри, понеже в такъв случай попадаме под ударите на закона и рискуваме сериозна глоба, въпреки че цялото събитие е с цел демонстрация, не е с цел изваряване и консумация или продажба на продукта.
Ракията лекува всичко - от болест до лошо настроение (ВИДЕО)
Ще бъдат представени известни и не толкова известни факти за ракията. Същевременно се обръщаме с покана към представителите на обществото на бургаските поети да присъстват на демонстрацията, и да направят едно „блиц“ стихоплетство.
Произведенията ще бъдат отпечатани от РИМ в отделна книжка. Възнамеряване тази сбирка да стане ежегодна, и се надяваме варенето на ракия да събуди Калиопа в душите на поетите и да стане стимул за вдъхновена поезия всяка есен в двора на музея.
По време на работата на поетите е осигурена ракия, кафе и мезе.
/iStock
Опознайте историята на ракията - вечната гордост на българина в първия музей у нас
Консумацията на ракия сред българите е факт, документиран още от края на 14 в. в известие от турския пълководец Лала Шахин. Някои учени смятат, че това сведение е късен фалшификат, но някои не приемат това твърдение.
Преди няколко години прочутият български археолог проф. Константин Тотев откри в царската цитадела Трапезица фрагмент от керамичен съд с надпис, според който собственикът е пил „ракиня“.
В Западна Европа по това време дестилираният алкохол се е продавал основно в аптеките като лекарство. В някои от немските градове обаче бил забранен, понеже мъжете много обичали да се лекуват прекомерно с него.
/iStock
Все пак, поради твърде особените особености на българското законодателство, няма да бъдат варени джибри, понеже в такъв случай попадаме под ударите на закона и рискуваме сериозна глоба, въпреки че цялото събитие е с цел демонстрация, не е с цел изваряване и консумация или продажба на продукта.
Ракията лекува всичко - от болест до лошо настроение (ВИДЕО)
Ще бъдат представени известни и не толкова известни факти за ракията. Същевременно се обръщаме с покана към представителите на обществото на бургаските поети да присъстват на демонстрацията, и да направят едно „блиц“ стихоплетство.
Произведенията ще бъдат отпечатани от РИМ в отделна книжка. Възнамеряване тази сбирка да стане ежегодна, и се надяваме варенето на ракия да събуди Калиопа в душите на поетите и да стане стимул за вдъхновена поезия всяка есен в двора на музея.
По време на работата на поетите е осигурена ракия, кафе и мезе.