/
/

"Неоспоримо е предизвикателството - положението, в което се намираме  - COVID - 19  и извънредна ситуация! И може би единственото, което остава на всеки един от нас, е да спазваме наложените мерки и да се насладим на малките неща, които досега бяха невидими.

Може би втората най-обсъждана тема във всеки дом, след, разбира се - коронавируса, е онлайн обучението, което затрудни всички ни - ученици, учители и... родители. Бих се описала като оптимист, понякога даже безнадежден, но в тази ситуация бих казала, че това е едно от най-хубавите ми качества.

Аз съм ученичка последна година в НЕГ ,,Гьоте", едно от малкото иновативни училища в Бургас, което преди извънредното положение всъщност бе едно от първите, експериментиращо в сферата на иновациите. Но сега не е време да се конкурираме,  а да проявим чувствителност към другия и да си помагаме. А как ние в НЕГ го правим?

Смея да кажа, че всички, ученици и учители, нямахме достатъчно смелост или енергия да настояваме в иновативността преди ситуацията, но ето ни сега - това е новият ни шанс да работим  онлайн  и да развиваме идеите си без страх, че ще сгрешим. Надявам се, че на всички ни е ясно - всеки подобен процес е бавен, иска време и търпение. Няма да крия, че от опита ми за учене в електронна среда се изненадах от бързата адаптация към ситуацията - ръководството създаде необходимата среда, а учителите с безграничен ентусиазъм приеха предизвикателството.

И в тази връзка - ученици и родители, нека бъдем толерантни към случващото се, защото ако се замислим, това, което се случи в образователната ни система за отрицателно време от две седмици, се реализира по света с години.

За всички новата среда е интригуваща:

Родителите - често приемат ситуацията като един шанс да се върнат назад във времето и да изпробват знанията си или пък още по-приятно - да се учат на нови неща и да прекарат малко време с децата си, което не винаги се получава в забързаното ежедневие.

Учениците - използваме времето си да свикнем с дигиталния свят, защото ще ни се наложи в даден етап от живота ни, а и мисля, че на всички ни е в пъти по-лесна чисто физическата подготовка за училище от преди. Кога друг път ще имаме възможността да сме по нощница и да слушаме урока онлайн?!

Мили учители - благодарим Ви, въпреки затрудненията, знайте, че не сте сами! Вие не помислихте и за миг да не изпълните отговорностите си към нас! Приготвяхте задачи, гледахте видеа, четяхте, помагахте си. Това е още един урок, който невидимо ни преподадохте.

Но ние сме до вас! Ние сме заедно и се допълваме повече от всякога, защото споделяме процеса на учене как да общуваме максимално добре! Мисля, че връзката ученик-учител е по-добра от всякога и все повече осъзнавам истинността на притчата на Хан Кубрат - "Съединението прави силата"."

Румяна Евстатиева - ученичка от 12 "а" клас в НЕГ "Гьоте"