Константин Проданов
Константин Проданов / netinfo
Решението е в създаването на Държавен фонд за инвестиции

Чужди фондове дават тласък на родната икономика. Държавната програма за инвестиции в бизнеса, предлагана от „АБВ – Движение 21”, може да бъде подпомогната от страни-членки на Евросъюза. Идеята е България да насочи усилията си към създаването на предприятия със смесено участие – държавно и частно. Това обяви на среща с академици в Бургас, лидерът на АБВ Константин Проданов.

По думите му, българският бизнес би следвало да се ориентира към традиционно силни за страната ни сектори в миналото, като енергетика и фармация. Проданов е на мнение, че страната ни би могла да създаде и позиции в роботиката, изкуствения интелект, генното инженерство и дори съхранението на данни. 

Коалиционните партньори АБВ и Движение 21 вече са провели разговори в представители на чуждестранни фондове, подпомагащи бизнеса. 1 милиард лева би бил минималният първоначален капитал на бъдещия Инвестиционен фонд, стана ясно от думите на Проданов. Идеята е той да захранва не само бизнеса, но и университетите по места, които път от своя страна да обучават кадри за отделните сектори.

От АБВ са на мнение, че страната ни трябва да въведени и финансови облекчения за фирмите, които наемат стажанти или току що завършили студенти - модел, който се прилага успешно в редица страни по света. Според водачът на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в Бургас Румен Петков, фокус за бъдещото правителство трябва да бъде и инфраструктурата, която да даде тласък на туризма. Според него, областта със своите общини има огромен ресурс, който трябва да има ясна държавна подкрепа.