/ Дарик Бургас
Константин Бачийски за случая
96315
Константин Бачийски за случая
  • Константин Бачийски за случая
С подправен протокол от решение на Общинския съвет от 30 януари ДКЦ 3 в „Меден рудник“ е продаден на фирма „Булфарма“. Това обяви днес председателят на групата на НФСБ и Средна европейска класа в местния парламент Константин Бачийски. Той и неговите колеги разясниха много подробно механизма на деянието и подкрепиха своите твърдения с набор от документи.

Според законова постановка, поликлиниката не може да бъде продадена без конкурс и търг, но съветниците са решили, че общината е съсобственик и това не се налага, въпреки че по документи единственият собственик е точно тя и освен горните условия, имотът не може да бъде продаден на цена с по-ниска от данъчната оценка.

Въпреки това данъчната оценка от 4 525 280 отпреди няколко години е била трансформирана в продажна цена от 3 100 000 лева, показа документи Бачийски.

От тях е видно, че един от членовете на оценъчната комисия е един и същ. Така фирмата е получила бившата поликлиника в най-големия бургаски комплекс, плащайки 1 200 000 лева по-малко.

Втората особеност от случая е, че Бургаският административен съд е отказал да се занимава с жалбата на група граждани по повод сделката и те я отнесли до Върховния административен съд, който я върнал на първа инстанция. БАС постановил, че няма компетентност и е препратил на Окръжния съд, който също я върнал с мотив, че не разглежда такива дела.

Съветник Бачийски показа видео, което удостоверява, че на заседанието на Общинския съвет на 30 януари, решението за продажба е отхвърлено с гласуване четири пъти.

Той и неговите колеги Георги Дражев и Ангел Божидаров твърдят, че протоколът от тогава е подправен, заради санкция от областния управител Вълчо Чолаков, който бил сезиран.

В нея се казва, че в този случай е възможно решението да бъде взето не с квалифицирано мнозинство (както е по наредба), а с обикновено и това трябва да бъде евентуално преразгледано в едноседмичен срок от местния парламент.

Без никакво заседание и тихомълком манипулираният протокол е от 13 февруари, стана ясно от документите.

Бачийски, Божидаров и Дражев уточниха, че „въпреки постоянния натиск върху общински съвет и съдебни институции“, трябва до няколко дни Районна прокуратура в Бургас да се произнесе за законосъобразност на акта на ОС.

Чуйте непременно детайлите в звуковия файл