Кметът на Царево срещу шефа на РДНСК
Кметът на Царево срещу шефа на РДНСК / netinfo
Кметът на община Царево Петко Арнаудов обжалва в съда двете заповеди на началника на Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас Милен Ненчев, които налагат спиране на всички строителни и монтажни работи в експерименталния пречиствателен модул в село Синеморец и забраняват достъпа и ползването на канализационния колектор, който отвежда вече пречистените отпадни води на селото в Черно море. И двете заповеди подлежат на незабавно изпълнение.

Кметът Арнаудов смята, че изпълнението на тези заповеди през летния сезон е абсурдно. Това на практика би означавало станцията да не работи и всички отпадни води в района на селото да се изливат в морето непречистени. Най-важният аргумент на общината е, че за станцията в Синеморец има доклад за преценка на екологичната съвместимост, в която изрично е посочено, че се извършва дълбоководно отвеждане.

Единственото условие, което общината не е спазила, е отвеждането да е дълбоководно. Към проектната документация има и няколко становища от РИОСВ – Бургас, които са положителни и с които на практика се дава съгласие пречистването и отвеждането на водите да се извършва по този начин.