Кметове дискутираха бъдещото депо за битови отпадъци в региона
Кметове дискутираха бъдещото депо за битови отпадъци в региона / netinfo

Реализацията на проект за изграждане на Регионално депо за битови отпадъци на територията на община Камено- дискутираха днес кметове от Сдружението “Управление на отпадъците-регион Бургас”. В него членуват общините Бургас, Камено, Карнобат, Несебър, Айтос, Средец, Поморие, Сунгурларе и Руен

Целта е бъдещото съоръжение да реши за години напред проблема с отпадъците на всички общини в региона. То ще е на площ от 27 хектара. Ще има  съоръжения за компостиране, рециклиране, натрошаване и последващо оползотворяване на бетонни отпадъци, пречиствателна станция, площ за съхраняване на опасни битови отпадъци. Предвижда се и изграждане на две претоварни станции, на територията на община Несебър и община Карнобат.

Отпадъците от Бургас, Средец, Айтос и Руен ще се извозват директно до депото, а тези от останалите общини ще се отправят до близката до тях претоварна станция, където ще се пресоват и при събирането на по-голямо количество ще се извозват към Регионалното депо.

За субсидия пред ЕС ще кандидатства Община Бургас и тя ще бъде основен реципиент на отпуснатите средства. След влизането на депото в експлоатация правата и задълженията на 9-те общини стават равни.

Предстоят обществени обсъждания на проекта в общините Бургас, Камено, Несебър и Карнобат. РИОСВ-Бургас изготвя за проекта оценка за въздействието му върху околната среда. Според изискванията  Общинските съвети  по места  трябва задължително да приемат програми за управление на отпадъците.