Илинден е
Илинден е / снимка, adventure-bulgaria

Днес се почита пророк Илия. Ревностен последовател на Бога и изобличител на идолопоклонничеството, той е живял по време на цар Ахав и царица Йезавел, които се нланяли на езическия бог Ваал. Разгневен от нежеланието им да спазват заповедите на истинския Бог, светецът опитвал да им посочи правилния път чрез заплаха от суша и глад, чрез чудеса и усърдни проповеди. Той е предсказал идването на Христос 900 години по-рано.
Пророк Илия успял да обърне мнозина в правата вяра, но владетелите и по-голямата част от народа тънели в безчестие. Той обаче продължил, заедно с ученика си Елисей да обикаля сред хората и да ги поучава. След като получил предизвестие, един ден пророкът бил отнесен на небето от огнена колесница, като оставил на Елисей само горната си дреха. Юдеите вярвали, че той отново ще слезе сред тях преди идването на Месията. Ето защо когато след много години се появил Йоан Предтеча, често бил смятан за върналия се на земята пророк. Св. Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Мойсей за един от двамата най-велики старозаветни мъже.
Българите приемат св. Илия като господар на небесните природни стихии. Поверията повеляват на този ден да не се работи, а морето взима човешка жертва.
На Илинден празнуват всички с името Илия, Илиян, Илко.