"Хулигани МС" посрещат правнуците на Макгахан
"Хулигани МС" посрещат правнуците на Макгахан / netinfo
Мощно рокерско шествие по стъпките на американския журналист, съобщил на света за Баташкото клане, завършва в Свети Влас
Бургаските рокери от „Хулиганс МС“ посрещат тази сряда в региона най-мощната група от правнуци и роднини на известния американски журналист Джанюариъс  Алойшиъс  Макгахан, който с репортажите си за „Дейли Нюз“ и „Ню Йорк Хералд“, дава на света едни от най-ценните сведения от Баташкото клане. Той е един от първите чужди журналисти, описал всички ужаси в страната след Априлското въстание.
Благодарение на изобличителните свидетелства на Макгахан в Англия са били устройвани митинги, на които били гласувани повече от 500 резолюции в подкрепа на българския народ. Организирали се доброволни комитети за събиране на помощи и изпращане на петиции до правителството.
14 роднини на журналиста, дал на света най-подробната история от събитията през 1876 година в България кацат днес на летище София.
Групата обаче ще бъде още по-мощна, тъй като рода Макгахан ще бъде придружаван от български родолюбци, живеещи в чужбина и родното подразделение на мото клуб „Хайдути МС“ в Чикаго, които са организатори на обиколката из българската история.
Всички те ще тръгнат на обиколка с мощни мотори по стъпките на големия журналист. В спирките на правнуците Макгахан, които за първи път посещават България са включени  Велико Търново, Елена, Перущица, Батак, Панагюрище, Клисура и Пловдив.
На 7 юни бургаските елитни рокери от „Хулиганс“ МС ще бъдат домакин на рода Макгахан на яхтеното пристанище в Свети Влас. Там ще бъде открита и паметна плоча на запечаталия българската история американски журналист.