Европейска седмица на мобилността започва в Бургас
Европейска седмица на мобилността започва в Бургас / netinfo

„Европейската седмица на мобилността 2012” ще се проведе от 16 до 22 септември - обяви зам. кметът по Европейски политики и Околна среда към Община Бургас Атанаска Николова.

Инициативата подкрепя и популяризира алтернативните, екологични и здравословни методи за придвижване в градска среда. Седмицата на мобилността цели да привлече повече граждани към обществения транспорт, колоездене и придвижване пеш. Мотото тази година е „Придвижване в правилната посока”.

От „Бургасбус” съобщиха, че ще поемат ангажимент към организацията по транспорт на хората с ограничена мобилност за датите 16, 21 и 22 септември. За тази цел, гражданите трябва да подадат заявления. Общинският превозвач е подготвил и промоционална седмична карта за Обществения транспорт – 5 лв. за 5 дни за една линия.

Събитието ще включва изложба на Ретро автобус пред „Пантеона”, включваща снимки, показващи историята на транспорта в Бургас. На 21 септември Държавният куклен театър също ще се включи в инициативата чрез изнасянето на шоу-спектакъл пред „Историческия музей”, а духовият оркестър ще се намира на ул. „Богориди”. В събота 22 септември от 17:00 ч. ще се организира велошествие, с начало площад „Тройката” под името „В търсене на градски съкровища и легенди”. Организира се и фотоконкурс за снимки от цялото събитие с награда велосипед.

автор: Петя Михова