Еколози и кметове не се разбраха за Странджа
Еколози и кметове не се разбраха за Странджа / netinfo

Общият устройствен план на Царево няма как да не бъде спрян, предвид липсата на екологична оценка, категорични останаха еколозите днес по време на среща с кметовете на Царево, Малко Търново и Приморско по иницатива на областния управител Павел Маринов.
Темата за еко оцеката, общия устройствен план и плана за управление на ПП "Странджа" бяха причина за срещата, по време на която трябваше да бъде намерен компромисен вариант между двете страни.
Според Илян Янчев, кмет на Малко Търново обаче най-важната третата страна жителите на засегнатите общини е пренебрегнат. "Това, което е застрашено в Странджа е човекът", каза той.
Обезлюдяването на Странджа се оказа далеч по-важен проблем и за областния управител, като припомни, че по две от темите еко оценка и план за управление няма постигнат резултат. Той прие предложението на природозащитните организации за изготвяне на еко оценка, но с условието да не бъде спиран ОУП на Царево междрувременно, тъй като има вариант тя отново да бъде оспорена в съда от еколозите. Това според тях е пренебрегване на Закона за биоразнообразието.
При липсата на ОУП в общините до 2015 година обаче има ръск ЕС да наложи санкции.
Кметовете направиха друго предложение - да се използва европейската практика и държавата да намери форми на компенсации на собственици, чийто имоти попадат в границите на парка и те не могат нито да продават, нито да строят на земите си. Според д-р Димитър Германов, кмет на Приморско не бива да се нарушава закона, но и не могат да бъдат омаловажавани възможностите за икономическо развитие на тези територии, които от години чакат съживяване.
В крайна сметка предстои повторна среща в края на февруари да достигане на баланс между интересите на кметове, жители на общините, попадащи в границите на Странджа и еколозите.