/ netinfo
„Пожар“ в дърводелски цех в Камено гасиха доброволци от общината на 4 септември. В учението бяха активирани два противопожарни автомобила, а занятието на 4 септември бе част от ежегодно обучение на доброволците от доброволно формирование с № А-17-01, създадено с решение на Общинския съвет на Камено през 2010 г. 

Камено
netinfo


Обучението беше открито от служителя по Управление при кризи от общината оз.полк. Петко Коларов. Занятията започнаха със запознаване на доброволците с „Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях“, съгласно утвърдения от кмета на общината Жельо Вардунски план за провеждане.
 
Занятието продължи с презентация на тема “Оказване на първа медицинска помощ на пострадал“, която обхвана теми като поведение при шок и остри нарушения на дишането, спиране на кръвотечения, обработка на рани и други.
 
За първи път на тази презентация бяха поканени и жителите на общината, които с голям интерес наблюдаваха показните действия на лекторката от Областния съвет на БЧК-Бургас Златка Атанасова.
 
В хода на обучението се получи „сигнал“ от дежурния по Общински съвет по сигурност на общината, че  е възникнал „ пожар“ в дърводелския цех в гр.Камено и на мястото бе изпратен противопожарен автомобил на 2 РС ПБЗН. Доброволците незабавно се екипираха и се отзоваха на мястото на сигнала.
 
Тази част от занятието се проведе по план на 2 РСПБЗН-Бургас под ръководството на началника на службата главен инспектор Деян Стоянов и „ръководител на място“ инспектора от 2 РСПБЗН-Бургас Деян Иванов.
 
По време на учението работниците в цеха бяха евакуирани на безопасно място, районът беше отцепен, построи се смесена водопроводна линия, като бе изведен и „пострадал пожарникар“ на носилка.