Деница Вълкова
Деница Вълкова / Дарик-Бургас

„Удовлетворени сме от факта, че за първи път от последните 15 години във Висшия съдебен съвет са избрани петима членове, които в определени етапи от професионалното си развитие са били свързани с Бургас. Убедени сме, че те познават проблемите на нашия регион по-задълбочено и ще ги решават по-адекватно“. Това обяви пред журналисти административният ръководител на Апелативен съд - Бургас, Деница Вълкова.
 

Новият ВСС положи клетва


По думите й, апелативните магистрати от региона ще разчитат на непосредственост в комуникацията при работата си с членовете на новия Висш съдебен съвет. Вълкова коментира и номинацията на Илияна Балтова, която въпреки, че не успя да стане член на ВСС се представи отлично и от месец септември е постоянен преподавател на Националния институт на правосъдието.

Вълкова обяви и мотивите си, за да предложи на Съдийската колегия на ВСС за и.ф. председател на Окръжен съд – Бургас съдия Росица Темелкова. „Не само от моето убеждение за професионалните й качества, но най-вече защото тази кандидатура беше консолидирана и подкрепена от Общото събрание на съдиите. За мен е важно съдиите да припознават административния ръководител и да работят спокойно“, заяви магистратът.

 

Отиващият си ВСС сам генерирал част от скандалите, смята Цацаров



Деница Вълкова коментира и делото срещу шведския гражданин Ралф Судберг. Тя е категорична, че в такива случаи съдът не преценя, а е длъжен да наложи глоба, а по конкретния казус е наложена почти максималната такава. Председателят на Апелативния съд даде пример с постановено съвсем наскоро Тълкувателно решение № 1 на ВКС от 28.09.2017 г., което също дава основание да се приеме, че когато пияното състояние не е част от обвинението, то не само че не дава основание за налагане на наказание „лишаване от свобода“, но и забранява на съда да го прави. „В този смисъл е необходима законодателна промяна“, посочи Вълкова.