Дечица от Банево научиха повече за японските традиции
Дечица от Банево научиха повече за японските традиции / netinfo
В истински празник на приятелството между България и Япония се превърна концертът на възпитаниците на детска градина „Синчец” в бургаското село Банево. Проявата е жест на благодарност към японската учителка Мика Ямаучи, която две години е обучавала местните деца. Мика е в България по програма за международно сътрудничество и обмен на професионален опит - Джайка(JICA).

По време на концерта децата в пъстри кимона показаха най-доброто, научено от своята учителка, с което направиха публиката съпричастна към традициите на „страната на изгряващото слънце”. Момиченца демонстрираха сложната чайна церемония. За първи път на българска сцена бе пресъздаден древният танц на звездите „Танабата” ,а най-атрактивно беше изпълнението на храбростта, въплътено в танца на ниджите. За финал децата удивиха своите японски гости с богатсвото на българските обичаи, изпълнявайки кукерски танци.

„Благодарен съм, че японските доброволци от агенция „Джайка” бяха така добре приети в България. Надяваме се сътрудничеството между двете страни да продължава, дори и след приключване на програмата”-сподели, г-н Коджи Хара, координатор на програма „Джайка” за България. Децата ни да бъдат възпитавани в най-добрите традиции на Япония и България е изключително успешен проект и това би могло да послужи за пример, сподели кмета на село Банево г-н Манчо Дончев.