Поради усложнената обстановка церемонията бе проведена без гости, но пък бе излъчвана онлайн.
Поради усложнената обстановка церемонията бе проведена без гости, но пък бе излъчвана онлайн. / Снимка: Община Бургас
Цвета Делчева е тазгодишният носител на голямата награда в Националния литературен конкурс "Христо Фотев". Тя бе отличена за книгата "Отворени възможности. Церемонията се състоя вчера, но поради усложнената епидемиологична обстановка, тя се проведе съобразно мерките за безопасност в извънредната ситуация без гости. Събитието бе излъчено онлайн във фейсбук страницата на община Бургас. Така стотици ценители на изящното слово не само разбраха в реално време имената на отличените автори, но и чуха техни стихове в  изпълнение на актьорите Невена Цанева и Никола Парашкевов.

"Журито тази година беше изключително затруднено, трябваше да изчетем над 130 книги, за да направим преценката си. В поезията няма обективни критерии, но с едно нещо всички се съобразихме - непреходността и неповторимостта", подчерта председателят д-р Лорис Мануелян. Той допълни, че заради много високото ниво на участниците са присъдени  три вместо две съпътстващи награди - на Роза Боянова, Румен Денев и Румен Леонидов.

"Въпреки особените обстоятелства, спазихме традицията да обявим победителя в националния конкурс на рождения ден на Фотев", заяви зам. -кметът по култура Диана Саватева. Тя уточни, че когато пандемията отмине, ще се проведе и тържествена церемония с поетичен спектакъл.

Организатор на националния конкурс "Христо Фотев" е Община Бургас, в партньорство с Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение "Бургаска писателска общност". 

Жури в състав д-р Лорис Мануелян, Силва Хачарян, Боян Ангелов, Симеон Димитров и Йордан Евтимов определи първоначално 10 книги, а след това и петимата  финалисти:  Димитър Христов  "Песни, тъги и наздравици"; Роза Боянова - "Обратна гравитация"; Румен Денев - "Вокално стихосложение"; Румен Леонидов - "Покаяние Господне"; Цвета Делчева - "Отворени възможности".Има две съпътстващи събития, които са отложени за по-късна дата: конкурси за рецитация и за илюстрация по стих на Христо Фотев.