/ Снимка: Лалка Димитрова
Вкъщи съм по-опасен. Моля да ме пуснете да изляза навън“ - с тези думи се обърна към състав на Бургаския окръжен съд 38-годишният Милен Стойчев, придобил публична известност като Бургаския Спас по аналогия със Спас от Кочериново, за когото се установи мамил доверчиви в социалните мрежи чрез фалшив профил.

Милен беше задържан от полицията през ноември миналата година, след като разследване установи, че с фалшива самоличност на жена - красавица на име Мария Василева, успял да заблуди в социалните мрежи няколко десетки души. Той го правел със следния трогателен сюжет: самотна хубавица и многострадалната й майка бедстват в Гърция и имат нужда от средства, за да се приберат в дома си. Потърпевши са над 100 души, повечето от които мъже.


Виртуално - Мария, реално - Милен, завлякъл над 100 души с измами по Интернет


Днес, пет месеца след началото на разследването, Стойчев обяви, че всъщност е „достоен човек“ и настоя пред съда повече да не бъде под домашен арест. Причината – чувствал се непълноценен и искал да работи.  

Милен Стойчев
Виртуалната Мария Василева се появи днес по този начин в Бургаския окръжен съд.

Обвиняемият се оплака в съдебната зала, че медиите му поставили етикет „трайно безработен“, а това не било съвсем вярно. И пред магистратите, и пред присъстващите в залата, непросветени във финансовите схемите, разясни: „Имам четири години и половина трудов стаж, но съм работил без договор, защото имам кредити. В момента, в който усетят, че работя и веднага ми слагат запор на заплатата. Затова не съм се водил на документи..."


Милен гледал тежко болна баба. Много е стресиран


После тържествено обеща: „Аз не съм престъпник, няма и да бъда. Имам желание и голяма мотивация да върна средствата“. В крайна сметка съдът прие тезата му и постанови да му се наложи най-леката мярка за неотклонение - „подписка“.