/ netinfo
Бургас ще има два паметника на най-светлата личност в историята на града – благодетелят Александър Георгиев-Коджакафалията.  Това приеха днес с пълно единодушие общинските съветници на редовната сесия на местния парламент.

За паметта на Благодетеля: Не е достатъчно пътят да е постлан с добри намерения

Така бе сложена точка на дебата кое от двете предложения – за възстановяване на автендичния обелиск на Коджакафалията – зад БСУ, подкрепено от краеведа и председател на Съюза на художниците в Бургас и изграждането на нов паметник, дело на известния бургаски скулптор Радостин Дамасков, който да бъде поставен около бившето сиропиталище.

И за двата има решение на Общинския съвет от предходни мандати, но досега нито един не бе взел превес.

Оригиналното завещание на благодетеля на Бургас на показ

Всяка година на Мъжка задушница полагам цветя на гроба на Коджакафалията и ще се радвам тази година да дойдете и вие. Ако решите ще изградим и двата паметника, но трябва да вземете решение и да не го отлагате повече”, каза кметът Димитър Николов на съветниците.

Председателят на групата общински съветници от ГЕРБ - Димитър Людиев предложи най-разумното решение – да се изградят и двата паметника в кратък срок.

Възстановяването на оригиналия обелиск ще се извърши още тази година. За него ще са необходими към 80 000 лв. Заедно с това ще започне кампания за набиране на средства за светския монумент, в която ще се включи и Общината. Проектът е на стойност близо 250 000 лева.