Спешно търсят 120 000 лева за паметник на Коджакафалията
Спешно търсят 120 000 лева за паметник на Коджакафалията / netinfo

Инициативен комитет започна дарителска кампания за събиране на средства за изграждане на паметник на благодетеля на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията. В подкрепа на тази идея са събрани 15 000 подписа. Решението за издигане на монумент в памет на Коджакафалията (от турски - голяма глава) бе взето от общинския съвет в Бургас през април 2015 година.
Паметникът ще бъде изработен от скулптора Радостин Дамасков. Монументът ще се намира в пространството, заключено между улица "Цар Симеон І" и булевард "Стефан Стамболов".
Той ще е висок 5 метра, изработен от бронз и гранит. За цялостното изпълнение на идеята са необходими 120 000 лева.
Всеки, който желае да подпомогне изграждането на паметника, може да направи това на дарителска сметка БЕЗ ТАКСА:
BG96BUIB98885044186900.
Международен банков идентификационен код (BIC): BUIBBGSF.
Може да подкрепите кампанията и като харесате страницата й във Фейсбук:
https://www.facebook.com/kodjakafaliyata/

Старите бургазлии припомнят, че след смъртта на Коджакафалията през 19013 г., изпълнителите на завещанието му издигат черен паметник от мрамор. Той се намира в махалата, която и до днес бургазлии познават като Коджакафалийската. Превратностите на съдбата му отреждат тежка участ. След 9 септември 1944 година, комунистическата власт нарежда паметника да бъде демонтиран, а върху постамента му е монтиран бюста на Георги Димитров. С идването на демокрацията там е поставена паметна плоча на името на Александър Георгиев. „Родил съм се грешен и само с добро ще изкупя прегрешенията си", казва приживе благодетелят.