Бургас се присъедини към семейството на “Общности на нациите за мир”
Бургас се присъедини към семейството на “Общности на нациите за мир” / netinfo
Кметът Димитър Николов подписа Харта на “Общности на нациите за мир” - международна обсерватория за ненасилие към Департамент за информация на ООН, с което, в навечерието на своя празник Никулден, Бургас стана втората българска община – асоцииран член на организацията. През март под документа своя подпис е поставил софийският кмет Бойко Борисов.

На церемонията по подписване присъства г-н Жан-Франсоа Пенел - Президент на Общности на нациите за мир и бивш началник на кабинета на МВнР на Франция, придружен от г-н Евгений Апостолов - председател на Общности на нациите за мир – България, зам.-председателят г-жа Алберта Алкалай и г-жа Жоел Ферал – културно аташе на френското посолство в Бургас, която прочете поздравление от посланика на Франция у нас Етиен дьо Понсен, възпрепятстван да присъства лично на подписването.

Като член на Общности на нациите за мир към ООН, Бургас ще има възможност да получи подкрепа за реализирането на различни проекти в сферата на инфраструктурата, градския транспорт, здравеопазването, екологията и др. Организацията ще посредничи за навлизането на преки инвестиции от големи френски компании в община Бургас.

След подписването кметът Димитър Николов отправи конкретен въпрос към Президента на Общности на нациите за мир, относно логистична помощ при усвояване на пространствата около водните огледала на Бургас /Черно море и трите езера – Мандренско, Атанасовско и Бургаско/ по такъв начин, че те да бъдат съхранени и едновременно с това превърнати в подходящо място за бизнес и живеене.

“На разположение сме, за да работим заедно за бъдещето на този хубав град”, отговори Жан-Франсоа Пенел. Той ще съдейства за контакт с водещи архитекти и урбанисти, с чиято помощ да се постигнат максимално добри резултати в усвояването на тези територии.