/ РИОСВ-Бургас
Полиция и експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас заловиха в квартал „Банево“ бракониер, ловувал пойни птици с жива стръв от пернати, завързани за крилете.

РИОСВ-Бургас

На прицел били птици от вида „Врабчоподобни“. Мъжът ловял птиците с похлюпваща мрежа и установка от тревисти растения. Там заложил за примамка и четири кафеза, в които имало открили 3 щиглеца, обикновено конопарче и зеленика. Всички изброени видове са защитени и включени в Закона за биологичното разнообразие.

Това разказа пред репортер на DarikNews.bg Мария Андреева, главен експерт „Биоразнообразие“ в РИОСВ-Бургас. На една от примамките пък завързал с въже крилата на щиглеца.

РИОСВ-Бургас

Птиците са освободени, а срещу нарушителя ще бъде издаден акт за административно наказание в размер от 100 до 5 000 лева. Бракониерът е криминално проявен, уточниха от полицията за  DarikNews.bg 

РИОСВ-Бургас


Откритите защитени птици не са в количества, които представляват интерес за износ в европейски държави, където са голям кулинарен деликатес, казват експертите. Дивите птици са много по-добри певци, а освен това се използват за кръстоски с декоративни птици, което и повишава цената им, казват специалистите.

РИОСВ-Бургас