/ ThinkStock/Getty Images
Възможностите за съвместно производство и внос в Турция на български плодове, житни култури, животински и млечни продукти, а също така и в текстилната индустрия ще бъдат обсъдени на среща между предпримачи от региона и южната ни съседка. Тя ще се проведе на 10 май в хотел "Приморец" в Бургас.

Димитър Николов: Малкият и средният бизнес са носителите на растежа

Мениджъри и предприемачи ще дискутират инвестиционни перспективи, съвместна работа и партньорство в различни сектори. Водещи български и турски компании ще представят нови възможности за търговия с хранителни продукти, плодове и зеленчуци, строителни материали, производството и търговия на текстилни стоки, машини и мебели.

Развитието на туризма също е основна тема на форума. Ще бъдат разгледани тенденциите в сектора и предпочитанията на предприемачите от двете страни. Българският и турският бизнес ще обменят опит и добри практики,  а целта е създаването на нови и утвърждаване на съществуващите контакти между бизнеса от двете държави.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ), именно Турция е е сред основните търговски партньори на страната ни през м.г. Данните показват скок на износа на България за трети страни, като 56%  от него се формира именно от бизнеса с Турция, Египет, Китай, Сърбия, бившата югославска република Македония и Руската федерация.

Кметът към строителите: Изграждайте офис площи, чужди компании ще ги наемат!

Участниците ще се запознаят с актуални данни и анализ на инвестиционния климат в България, представени от Българска агенция за инвестиции. Ще им бъдат представени макроикономическите показатели на България като бизнес партньор, както и основните предимства на страната.
                                            
Събитието ще се проведе с подкрепата на Българо-турската търговско-индустриална камара /Бултишад/, Турско-Български бизнес съвет, DEIK-съвет за външно икономическо сътрудничество - гр. Истанбул и Сдружение на предприемачите от Североизточна България - "Лудогорие".