Десетки любителите орнитолози наблюдаваха днес птиците в Атанасовското езеро с бинокъл в ръка. Българска фондация Биоразнообразие отбелязва Атанасовден с така популярния в Европа и по света birdwatching (наблюдение на птици).

Нов рекорд: Преброиха 2 712 зимуващи фламинги край Бургас

В бургаските езера традиционно се наблюдава най-голямата концентрация на прелетни птици.

Стела Костадинова

Тази година, по време на 47-то преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България, беше отбелязан рекордния брой от 2712 фламинги в Атанасовско езеро, Поморийско езеро и Защитена местност „Пода“ край Бургас.

„Отбелязваме Атанасовден със среща с птиците на Атанасовско езеро. В момента южната част гъмжи от пернати и какъв по-добър начин да отбележим празника на любимото езеро от това да се запознаем отблизо с обитателите му. Любителите орнитолози днес могат да наблюдават розово фламинго, къдроглави пеликани, бели ангъчи, зимни бърнета и други защитени видове птици. В следобедните часове се забелязват и ниско прелитащи над водите и дигите на Атанасовското езеро, пеликани, които се връщат от езерото „Вая” и кацат тук да нощуват”, заяви за DarikNews.bg Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие.

Стела Костадинова

Днес на Атанасовден беше даден и старт на кампанията за представяне на новия филм за Атанасовско езеро – „СОЛЕНИ ХОРА“.

„Няма друга такава природна територия, която да празнува имен ден, рожден ден, да има специален фестивал, панаир, изложби, арт пленери и резиденции, природозащитни бригади и какво ли още не. Защото няма друго такова място – хем част от един голям град, хем една почти дива територия, обитавана от стотици видове. През своята над 100- годишна история езерото се е сблъсквало с различни предизвикателства и днешният момент не е по-различен. За да ги представим създадохме специален филм „Солени хора“ – споделя Дияна Костовска от Българска фондация Биоразнообразие.

Стела Костадинова

Стела Костадинова